Monday, January 16, 2012

Kek Coklat yg berDOsa


Hahaha....yg berdosa si pemakan la kan...kalo sepotong takpe lagi. Kalo dah setengah loyang...tak ke haru??? Haha...sendiri mau ingat la.
Anyway, sebenarnya gambo di atas dibuat time birthday Mr.Hubby tahun lepas. Hehehe...tp 2 dia takde. Hahaha...camano 2? Yela...time 2 masih tinggal di kejauhan. Kebetulan time birthday dia tu...dia ada job kat Melaka. Tp tekak aku gatal nak makan choc cake kan. Then, buat la sebijik together with my sis. Then tepek gambo kat FB...tag Mr.Hubby...hahahaha bengang je dia...hahahaha =p

Ok, lets check the recipe!

Bahan2 yg diperlukan;
  • 2cwn self-raising flour
  • 1cwn gula halus
  • 1cwn cocoa pwd
  • 1 biji butter (250gm)
  • 4biji telur
  • 2cwn susu coklat
  • 1sudu teh esen vanila
Cara nak bikin;
1) Ayak tepung & cocoa pwd. Ketepikan.
2) Pukul butter & gula sampai kembang.
3) Masukkan telur satu2..then pukul sebati. masukkan vanila.
4) Masukkan susu coklat.
5) Last sekali masuk tepung n gaul sebati.
6) Masuk loyang then bake dlm oven 180 C, bout 45min.
Cam biasa la kalo cucuk da bersih...its ready!!!
*Neway, resepi ni pon x manis (rasa cocoa - bit bitter). Kalo suka manis tambah la gula. Tp jgn byk2 sbab susu pon dah manis kan..

Untuk topping;
Kaedah yg paling senang nak buat choc ganache....ekot kata Chef at Home (Micheal Smith). Alaaa....yg kat AFC tu....haaa...
Dia kata paling senang ikut sifir ni..
1 part coklat masak
3 part whipping cream
Patah2kan coklat masak ke dalam whipping cream. Panaskan guna kaedah double boiler. Bila dah larut semua....boleh la tuang ke atas kek anda!

Selamat Mencuba!!!

p/s - taknak cuba udah!! =p

No comments: