Sunday, January 29, 2012

Menu Malam

Ntah kenapa la skrg aku suka sgt ngan Megi Goreng...malam tadi oleh kerana kejang air liur yang tak dapat ditahan2...capai sudip, kuali...sauk apa yang ada dlm fridge...30minit kemudian...

Satu mangkuk utk saya...

Satu pinggan utk Mr.Hubby
Kejam aku kan...aku punya comey je dlm mangkok...laki aku comot2 je dlm pinggan. Pinggan mcm kat mamak pulak tu... Dah puas kutuk??? Haloooo...laki i mmg stok macam tu ye...dia xde hal punya. Aku nak amekkan hidang...tadak makna. Nti ada je x kena..(sebenarnya kalo aku letak, nti aku himpun semua sayur kat pinggan dia...tu la dia xmo) Geram aku...sayur pon susah nak mkn...geget ha. 
Tapi setakat ni..apa pon yang aku masak mmg dia akan makan...(alhamdulillah). Alhamdulillah jugak la...Mr.Hubby bukan org yang cerewet dalam bab makan. X perlu susah2 nak wat sedap2 mega ala hotel 5bintang...hias macam masterchef. Asal sedap rasa boleh telan...dua pinggan nasi la dia hadap. Macam megi goreng di atas...walaupon rupa macam x siap...pucat macam hapa kan...opppsss don't judge a meal by its look ya...nti ko nyesal. Tak sempat rasa dah abes....hahahaha. Mr.Hubby makan dua pinggan hokey...huuu kembang kempis bontot aku =p
Tapi aku kesian tgk Mr.Hubby...since dia demam last week, tadak selera sangat dia nak mkn. Tekak pahit katanya. Badan pon macam dah susut...haihhh..
Camana aku nak wat untuk pulihkan tekak dia neh...(walaupon berjaya wat dia mkn byk mlm td)...???
Oklah..tepek resepi dulu...japgi sambung pikior...

Bahan2;
  • 3 paket Maggi perisa Kari - rendam dlm air panas mendidih (5minit), toskan
  • 1 paket perencah kari Maggi
  • 3-4sudu besar cili kering blender
  • 1 biji bawang kecik potong2 halus
  • 2 ekor sotong sederhana besar - potong2
  • 1 biji tauhu goreng - potong2
  • sikit kobis hiris
  • 2 pokok sawi - potong2
  • Segenggam tauge
  • 5 sudu besar kicap masin
  • Minyak utk menumis
  • Sebiji telur
Cara masak:
  1. Tumis cili, then masukkan bawang. Bagi masak then pecahkan telur ke dalam. 
  2. Masukkan perencah kari, air panas setengah cawan.
  3. Masukkan semua bahan lain kecuali taugeh dan mi. Bagi layu sikit.
  4. Masukkan mi dan taugeh. Gaul rata n bagi kering. Masuk mangkuk, sedia utk di'ngap'.
Sekian.


No comments: