Walaupon ghuper dia tak berapa nak in.... tapi sekali cuba nak lagi hokey! Bak kata Farouk Husin dalam Warung Kita... "kuah dia pekat, likat, melekat!!!"
Bahan-bahannya:
2 bungkus laksa basah
Untuk kuah:
- 600g ikan (preferably sardin)
- 1 ekor ikan gelama masam
- 1 genggam cili kering
- 4 biji bawang besar
- 1inci belacan
- 15 keping asam keping (kurangkan kalo besar)
- 1 tangkai daun kesom
- 2 batang serai (tumbuk pecah)
- 2 batang bunga kantan (potong dua)
- Sedikit lada hitam ditumbuk (pedas)
- Secukup air (boleh dapat 1 periuk besar)
- Secukup garam, gula
Bahan tabur:
- Timun
- Daun selom
- Bunga kantan
- Bawang besar
- Cili padi
- Telu rebus
- Nanas
- Limau nipis
Kaedahnya:
- Rebus laksa sekadar lembut. Tos dan ketepikan.
- Ikan sardin direbus bersama ikan gelama masam dan 2 asam keping.
- Bila dah lembut, pilih isi ikan dan blender kasar menggunakan air rebusan, masukkan dalam periuk besar. Tulang belulang dan sisa juga diblender dengan air rebusan yang tinggal. Tapis ke dalam periuk. Make sure tiada tulang termasuk.
- Blender bawang besar, cili kering,lada hitam dan belacan. Campukan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak dengan api sederhana hingga mendidih. Renehkan dengan api perlahan selama 15mins.
- Tuang kuah ke atas laksa. Tabur dengan bahan tabur. Siap.
No comments:
Post a Comment