Ini la nak tepek resepi Choc Cake yg aku gebang semalam. Memang gila babas senang hokey!!! Aku buat sambil tersengih2... rasa bangga... hidung kembang kempis... tapi doa x lupa, bismillah wajib! But seriously, mmg senang sgt2 yer adik2... budak2 kecik yg baru nak belajar pegang senduk... mostly recommended la ini recipi. Super senang!!! aiii...bape kali la aku dah ulang perkataan 'senang' neh... sgt tidak tipu!! Dan yg paling best bahan nak buat pon tak banyak, tak guna telur hokey!! diulang... TIDAK GUNA TELUR ... juga tidak guna butter mahupon marjerin!!! Ya ampun!!! sgttttttt sesuwaiiiiii utk org2 yg tak bape rajen seperti aku.. tp nak hasil mabeles kan....... hahahaha
Ok2... sebelom tu nak credit dulu pencipta resepi asal... Potret Kasih punya blog... beliau kata beliau pon cedok2 resepi org pastu ubah2 ikut sedap mulut. Hehehe... aku pon sama! Ok... petua yg bg aku agak berguna dlm memasak ni adalah bijak tukar bahan. Let say, kalo dlm resepi tu suh pakai tiram... tp ko takde tiram... pandai2 la ganti ngan kerang ke... mentarang ke... siput lala ke (boleh ker?? hahaha) Tak perlu ko ekot 100% la. Kalo resepi kata pukul butter 5minit sampai kembang... tp ko pukul 5minit tak kembang lagi... jgn stop dulu... bagi kembang (tp jgn terlebih) dulu.. then baru proceed kpd next step. Tp semua ni perlukan kemahiran dan ilmu mem'bantai'... bak kata ibu mertuaku... alah, kita hentam jer!!! huhuhu... jammed!
Aku dok cite pasal teknik tuka barang ni sebab dlm resepi asal kek ni ada la suh letak air kopi... dgn cara rendam 1 uncang coffee dlm air panas. Ada eh uncang kopi???? aku tak penah jumpa pulak! Mampos!! Mana nak cari uncang kopi kat Perlis neh!!! Tak yah la bg aku menda2 pelik2 nak suh aku cari kat sini... alamat ke laut!
Rilek2!! Tak perlu kalut2... takde uncang amek je la serbuk kopi biasa, bancuh... ye dak?? hahaha...
Punggah punya punggah... aiseh, kopi takde pulak... yg bawah ni adooo....
hahaha... Nescafe 3 in 1.
Kata terrer... kecik punya hal lah.... (citt!! kang tak jadi melalak sorang2)
Hahaha... hentam je la eh... bahan2 lain apa pulak ye.. moh tgk;
- 2 cwn tepung gandum
- 2 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 cwn serbuk koko
- 4 sudu besar susu tepung
- 1 1/2 cwn air sejuk (dari fridge)
- 1 cwn air kopi (yg aku bedal Nescafe 3 in 1)
- 1 1/2 cwn gula perang (aku kurangkan dr resepi asal. Kalo nak guna gula kastor biasa pon boleh, tp kurangkan jd 1 cwn jer... egt kurangkan manis dlm makanan, tambahkan manis dlm senyuman!!)
- 1 sudu kecil esen vanila
- Secubit garam
- 1 cawan minyak jagung
Minyak jagung lebih buat kuih raya tahun lepas... perhhh tgk2 expired tahun ni. Ada bagus gak aku wat kek ni... kalo tak mau ke dlm tong sampah la jwbnya...
Anda kalo takde minyak jagung, minyak masak pon bole! Janji minyak... jgn minyak petrol udah!
Kaedah:
- Panaskan oven. Sediakan loyang (haaa... guna acuan kecik yer adik2... resepi asal tak tuleh, aku bantai loyang besar, cantek je dia ketot jadinya... huhu naseb baik sedap). Gris minyak/letak kertas minyak.
- Amek bekas adunan. Ayak tepung, sekali baking powder & soda. Tambah pulak serbuk koko. Masukkan susu tepung & garam. Kacau rata.
- Masukkan gula perang, air kopi, minyak jagung, esen vanila & air sejuk. Everytime, masukkan sikit2 sambil kacau pelan2 bagi larut semua menda2 tu. Make sure gula hancur. Cane nak tau??? Bila kita kacau, takde bunyi kasar... krikkkk...krikkkk... kat dasar bergeser ngan senduk. paham!!
- Make sure jugak adunan takde ketul2. Then, masukkan loyang. Then, kita bakor... bakor!!
- Dalam 45minit gitu, insyaAllah masak. (cucuk ngan lidi, kalo bersih.. masak ler)
- Siap!!!
Before....
After...
Gila senang kan!! Bagi aku senang... lantak la org lain kata ape.. muahahaha. Pastu texture pon halus jer... masak cantek rata. Takde la jadi macam bukit naik tinggi kat tengah2. Heee.... sgt gumbira bila buat then jadi!!
Cuma satu jer, sebab aku guna loyang besar... so, agak ketot la kek aku. Bila keluarkan dari loyang tu 'alahai, kalo buat lagi satu... double letak lagi satu kat bawah baru cantek neh'... huhu
Tapi aku dah malas... bukan sebab aku ni pemalas hokey!!! Aku dah penat mengemas umah, masak nasi lagi... mengemop lantai lagi... tp x kurus2 jugak!! haihhhh....
Naseb baik la aku ni kreatip matip kan... pastu terlintas la kat otak... alahh, potong2 empat segi cam brownies tu ok gak kan... hehe... kreatif tak??!! iye kan ajeee....
Kira ok la ney... gambor tak bape klear tu salah camfon. Tgu la aku dpt hp best...
Wahhh!!! Tak sabar tunggu Mr.Hubby neh. Dia kan suka coklat... bagi la apa pon, kalo namanya coklat... hentam abes hokey!!
Jangan harap!!!!!
Situasi : Aku tengah tgk tv sambil baca newspaper.... dengar bunyi keta. Owh... dia dah balik neh. Sukerr!! ^_^ Sebagai isteri yg mithali, pegi la sambut suami kat pintu. Bagi senyuman yg paling cute la aku rasa aku boleh buat...
"Heee... B dah balik??" dah tau lg nak tanye kan... haihhh (bayangkan katun jepun yg ada cam cloud kat tepi)
"Iyeeee....." ..... "Uhhh...uh... tak tahan... nak gi toilet!!!"
hokey... hokey... silakan....!
Sambil tgu bisnes pelaburan dia, terbayang puji2an yg bakal aku terima nti... Choc Cake... ko la harapan aku! oihhh... kembang kempis edung! control.... control....
"B.... saya wat kek.... nak???"
"Iye..." sengih....... "nak.."
Part yg aku tak boleh nak terima... T_________T
ready??
ready??
Dia tengok pinggan.... muka kerut...
'huh.... apa yg tak kena....??'
dia amek satu.....
"Apa menda ni...???"
*pang... rasa cam kena tampor...!
Itu kek la sygggg!! takkan batu bata kot...
Itu kek la sygggg!! takkan batu bata kot...
dia sambung lagi...
"Nape bentuk dia camneh"
ditambah muka kerat-kerutt...
keruttt lagi...
lagi..
lagi...
kunyah2...
ditambah muka kerat-kerutt...
keruttt lagi...
lagi..
lagi...
kunyah2...
owhh...
dah takde hati nak explain...
takpe lah!
dah takde hati nak explain...
takpe lah!
T________________T
No comments:
Post a Comment