Dari mana datangnya nama kuih ni ye?? Seri sangat ke? Bagi orang yang dah terror buat, memang seri la kot. Tapi aku...hahahaha. Macam kena sumpahan...nak buat memang semangat. Tapi tak pernah menjadi...
Hinggalah semalam...
Tadaa....hehe
Fuhhh...macam nak menangis air mata kegembiraan! Ibarat macam anak aku berusaha bersungguh-sungguh, akhirnya dapat 5A dalam UPSR! Ecehhh...!!!
Menuntut dengan orang dulu-dulu memang menuntut kesabaran! Mana tak...resepi bagi mesti ada perkataan 'agak-agak'. Takpun, sukatan unscientific. Contoh, segenggam. Kalau kau kurus, tangan pun serupa lidi...konfirm2 la genggaman kau kecil kan. Cuba kalau aku, bagi segenggam. Serupa penumbuk, mau seminggu lebam tak hilang!
Tapi demi cintaku pada Seri Muka a.k.a Putri Salat, aku gagahkan jua usaha membinanya. Dan benar, kalau tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya. Kalau tak direndam pulut, berjam-jam la kau masak pulut kau keras..hehe.
Jom intai resepi!
Resepi Seri Muka @ Putri Salat
Bahagian bawah;
- 1 cawan pulut susu (rendam sekurang-kurangnya 6jam)
- 1 cawan santan pekat
- 1 sudu kecil garam
Bahagian atas;
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung ubi
- 2 cawan santan
- 1 cawan air perahan daun pandan (3 helai daun pandan dicampur 1 cawan air biasa kemudian dikisar)
- 1 cawan gula pasir
- 1 sudu teh garam
Kaedahnya:
- Sediakan loyang saiz sederhana, lengser minyak. Sediakan pengukus, panaskan air hingga mendidih.
- Campur semua bahan bahagian bawah (pulut). Tuang campuran ke dalam loyang dan kukus hingga masak (30-40 minit).
- Sementara tunggu pulut masak, sediakan adunan bahagian bawah. Campur semua bahan kering. Kemudian tuang air perahan pandan sedikit-sedikit sambil dikacau sebati. Pastikan tiada ketul-ketul tepung.
- Campur pula santan. Kacau. Jika ada ketul-ketul, hendaklah ditapis.
- Setelah pulut masak, keluarkan loyang berisi pulut dari pengukus.
- Tekan rata dan padat pulut di dalam loyang dengan menggunakan senduk plastik (lebih mudah, tak melekat). Pastikan betul-betul padat, jika tidak adunan bahagian atas akan meresap ke bahagian pulut.
- Tuang adunan bahagian atas perlahan-lahan.
- Masukkan loyang kembali ke dalam pengukus. Tutup rapat dan kukus dengan api sederhana selama 20-30 minit.
- Sebelum tutup penutup, lap air wap hingga kering.
Tidaklah susah sangat kan. Antara jadi dengan tak je.
Ada banyak resepi yang aku jumpa. Tapi kebanyakkannya bahagian atas ada letak itu telur juga. Aku kurang gemor dengan bahagian atas ada telur. Itu la yang menjadi punca kes-kes kuih masak tapi tidak mengeras!
Kalau ditengok pada rupa parasnya, memang ada sikit pincang. Pulut tu tertebal, sebab kes agak-agak la punya hal ni. Lagi satu pulut aku kurang padat, maka ada masuk la sikit-sikit hijau dalam pulut. Huh..kurang la harga!
Anyway, puas hati akhirnya dapat buat sendiri. Lain kali pergi pasar malam tak perlu beli sampai 2-3hinggit. Kalau anak aku tanya pun,
"Mama reti buat kuih seri muka?"
"Uisyhhh...kacang je nak!!"
Hahaha...belum apa-apa sudah riak!
p/s Misi akan datang, nak buat kuih lapis dan kuih talam fav Mr.Hubby pulak! ^_^
No comments:
Post a Comment